Parkeren op de Markt

2 augustus 2017
Newsflash
Kort samengevat

CD&V verzet zicht tegen eventuele plannen om op de Markt parkeren terug toe te laten. En daar ben ik blij om!

Op RTV werd begin juli door de schepen van mobiliteit de opening gelaten om te heroverwegen of parkeren op de Markt kan toegelaten worden. Hoewel ik erg veel respect heb voor het werk van deze werkgroep en andere werkgroepen, is het wel zo dat de gemeenteraad uiteindelijk beslist en daarbij vind ik het zeer goed dat we met CD&V toch al laten horen hebben wat wij van dat idee vinden. Dit zullen we namelijk nooit goedkeuren.

We hebben met CD&V ooit de Markt verkeersvrij gemaakt. Dat was een gewaagd en duur project, waar we overigens flink wat middelen voor kregen van bovenaf. Maar we zijn erg fier op het resultaat. Het is inderdaad even wennen geweest. Maar we hebben een Markt willen creëren waar geleefd kan worden en waar beleving is. En hier zetten we alsmaar meer op in. Met verschillende evenementen in de zomer, maar ook het uitgeven van een concessie voor een schaatsbaan in de Winter. Kortom: voor zaken waar een markt voor dient.  Het is een stad als Geel waardig om een mooie en verkeersvrije Markt te hebben. En hierbij heb ik veel respect voor de horeca. Maar in alle eerlijkheid vraag ik me af of die parkeerplaatsen voor de deur echt het verschil maken tussen een florerende horeca of een horeca die het zeer moeilijk heeft. We hebben toch echt wel parking vlakbij...
Ik geloof dat er andere redenen zijn. En die trouwens ook blijken uit het feit dat de Horeca in heel Vlaanderen het moeilijk heeft (witte kassa, roken, ...). Ik geloof dus heel erg dat men het moeilijker heeft, maar alle schuld in de schoenen van de lokale politiek omtrent parkeerbeleid schuiven is een brug te ver.
Een Horeca die het goed doet, vernieuwend is, goede kwaliteit en goede tarieven hanteert, kan zeker ook in Geel op de Markt veel volk trekken. Of ze dan overleven hangt ook af de verschillende kosten die men maakt natuurlijk. En daar hoor ik dat de tarieven die gerekend worden voor huren en kopen wel heel erg hoog liggen. Mogelijk zijn deze niet langer realistisch en te hard doorgeschoten?

Ik geloof in het verder bestendigen van de verkeersvrije Markt. We moeten blijven inzetten op een goede beleving daar op de Markt en dan genieten van deze plaats! En ja, ook mij storen de Lijn-bussen nog. Hier hebben we helaas nog niet direct een oplossing voor...

Het persbericht van CD&V vindt u hier.